fbpx

Razvoj i primena ultrazvuka

Trajna epilacija nogu u Vita Elos-u
3. jun 2017.
Laserski karbonski (ugljenikov) piling
Pripremni tretman za nehirurški smas lifting
8. jun 2017.
Trajna epilacija nogu u Vita Elos-u
3. jun 2017.
Laserski karbonski (ugljenikov) piling
Pripremni tretman za nehirurški smas lifting
8. jun 2017.
Prikaži sve

Razvoj i primena ultrazvuka


ŠTA JE ULTRAZVUK?

Ultrazvuk je zvuk frekvencije preko 20 kHz, što je iznad granice područja čujnosti čoveka. Visoke zvučne frekvencije su sastavni deo spektra frekvencija koje proizvodi neki izvor zvuka, a spektar zvučnih frekvencija čini boju zvuka.
Karakteristika ultrazvučnih talasa je velika energija, koja raste sa porastom frekvencije. Kako se kroz materijalnu sredinu zvuk širi predajom mehaničke energije od čestice do čestice, to za posledicu ima nastajanje oscilovanja čestica oko njihovog ravnotežnog položaja. Snop ultrazvučnog talasa koji se šalje ka unutrašnjosti tela ograničen je kako po širini tako i po dubini prodiranja. Delovi organizma kroz koje se talas prostire ne predstavljaju idealnu materijalnu sredinu i zato apsorbuju samo deo ultrazvučne energije. To su pozitivni efekti ultrazvuka koji se mogu koristiti u ultrazvučnoj terapiji.
Najrasprostranjeniji generator ultrazvuka je kvarcni generator. Druga najčešća metoda dobijanja ultrazvuka zasnovana je na svojstvu nekih materijala da delovanjem magnetnog polja menjaju dimenzije.

RAZVOJ ULTRAZVUKA KROZ ISTORIJU

Tokom 18. veka detaljno se proučavala priroda zvuka, što je dovelo i do prvih praktičnih primena ultrazvuka. Veoma visoke frekvencije zvučnih talasa, iznad granica ljudskog sluha, otkrio je engleski naučnik Frensis Galton 1876. godine. 1880. francuski fizičari Pierre i Jacques Curie otkrili su pijezoelektrični efekt, koji je omogućio jednostavan način stvaranja ultrazvučnih talasa u svrhu detekcije podmornica u prvom svetskom ratu. Uređaj zasnovan na ovoj ideji nazvan je sonar.
Biološka delovanja ultrazvuka su otkrivena 1937. godine, da bi tokom 19. veka počelo sve intenzivnije da se radi na primeni ultrazvuka u medicini. Najpoznatija primena ultrazvuka u medicini je ultrazvučna dijagnostika (ultrazvučni skener). Ultrazvuk je našao primenu u tretmanu raka i drugih oboljenja, nadalje se razvio 2D prikaz, a potom je ultrazvuk usavršen tako da danas postoje 3D i 4D prikazi (primena ultrazvuka u praćenju trudnoće).

PRIMENA ULTRAZVUKA U KOZMETICI

Upotreba ultrazvuka u kozmetici je široko rasprostranjena. Primena ultrazvuka je prisutna u lečenju problema sa: celulitom, borama, aknama, ožiljcima, strijama, flekama, perutanjem, preteranom masnoćom kože, preterane dehidracije, keloidima, atrofičnom kožom. Pod dejstvom ultrazvuka podstiče se obnavljanje oštećenih stanica kože, poboljšava se cirkulacija krvi i metabolizma kože, kao i ubrzavanje cirkulacije limfe. Ultrazvuk ima funkciju zagrevanja, tako da podstiče razgradnju masti i poboljšanje potkožne apsorpcije, što utiče na smanjenje viška vode i nakupljene masti. Ultrazvuk se koristi i za dublje prodiranje preparata u kožu, jer svojim mikro vibracijama i toplinom aktivira otvaranje stanica kože, tako da svi aktivni sastojci preparata (vitamini, minerali, fileri, retinol, koenzim Q10, hijaluronska kiselina, vitamin c, kolagen, elastin) koji se nanose na kožu se u potpunosti upijaju i ostaju u koži – daleko duže i celovitije delovanje od ručnog nanošenja istih preparata.
Najprisutnija primena ultrazvuka u kozmetici je kod tretmana vezanim za negu lica, jer ultrazvuk podstiče obnavljanja kolagena i elastina, uklanja vrećice i tamne krugove oko očiju. Pre primene ultrazvuka u kozmetici kod tretmana lica, ultrazvuk se koristio kao terapijsko sredstvo u fizikalnoj terapiji.

PRIMENA ULTRAZVUKA U VITA ELOS-u

U Vita Elos-u se koriste dva aparata koji svoje dejstvo zasnivaju na ultrazvučnim talasima: HIFU tehnologija i multifunkcionalni aparat sa ultrazvukom.
HIFU tehnologija (High Intensity Focused Ultrasound) koristi fokusirane ultrazvučne talase visokog intenziteta na dubljim slojevima kože, utičući na prirodno i ubrzano obnavljanje kolagena sa dugoročnim efektima. HIFU tehnologija se koristi za duboki, nehirurški SMAS lifting - Ultrazvučni SMAS lifting lica i tela. HIFU aparat ima specijalni računarski program, kojim se određuje debljina sloja mekog tkiva (kože, potkožne masti, mišića) na koje se fokusirano deluje ultrazvukom na stimulaciju kolagena. Ova vrsta tehnologije (HIFU) omogućava precizno određivanje dubine na kojoj se nalazi muskuloaponeurotički sloj (SMAS sloj) i prilagođavanje parametara fokusa ultrazvuka, tako da se utiče samo na unapred određenu dubinu, prilagođenu individualnim karakteristikama kože klijenta vrlo precizno i garantuje željene rezultate, bez negativnih nuspojava. Ultrazvučni SMAS lifting je trenutno najsavremenija i najefikasnija neinvazivna metoda povećanja tonusa i zategnutosti kože lice (ili druge tretirane regije) bazirana na povećanju čvrstine kože zagrevanjem kolagenih vlakana primenom ultrazvuka. Efekat, koji se postiže ovim Ultrazvučni SMAS lifting tretmanom u estetskoj kozmetologiji je podjednak efektu estetske hirurgije, ali uz osnovnu razliku – prirodan je, neinvazivan, bezbolan i bez neželjenih nuspojava.
Multifunkcionalni aparat sa ultrazvukom omogućava tretman Ultrazvučna kavitacija. Ovaj aparat emituje ultrazvuk frekvencije 40 kHz. Ultrazvukom se prodire u dermis, gde ima nagomilanih masnih ćelija, te ih razbija, dovodeći do gubitka masnih naslaga uz smanjenje obima i time reoblikovanja tela na željenim mestima, reaktivaciju lokalne cirkulacije i ishrane kože, smanjenje naslaga celulita. Nakon tretmana Ultrazvučna kavitacije narednih 5-7 dana organizam izbacuje masnoću putem limfnog sistema i masne naslage se smanjuju. Posle tretmana Ultrazvučna kavitacija je obavezno piti dosta vode (3l dnevno) i pojačati fizičku aktivnost, kako bi efekti tretmana bili najbolji. Ultrazvuk ne šteti organizmu, tretman nije invazivan i ne zahteva dodatnu negu.

Iskoristite prednosti primene ultrazvuka u kozmetici u cilju podmlađivanja ili gubitka masnih naslaga i celulita! Zakažite svoj termin za usluge nehirurški SMAS lifting ili Ultrazvučna kavitacija.
Vaš Vita Elos

ListOnama
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više