fbpx

SMAS sloj kože i istorija liftinga lica

Ultrazvučna kavitacija
Šta treba da znate o tretmanu Ultrazvučna kavitacija
14. jul 2017.
Nagradna igra u Vita Elos-u - „Vaš haiku za prethodni dan“
Nagradna igra u Vita Elos-u – „Vaš haiku za prethodni dan“
19. jul 2017.
Ultrazvučna kavitacija
Šta treba da znate o tretmanu Ultrazvučna kavitacija
14. jul 2017.
Nagradna igra u Vita Elos-u - „Vaš haiku za prethodni dan“
Nagradna igra u Vita Elos-u – „Vaš haiku za prethodni dan“
19. jul 2017.
Prikaži sve

SMAS sloj kože i istorija liftinga lica

SMAS nehirurški lifting

ŠTA JE SMAS SLOJ?

Površinski mišićni aponeurotični sistem (ili skraćeno SMAS) je područje muskulature lica. Aponeurotični deo lica se još naziva i fascija („fascia“). Fascija je tanak, ali vrlo jak sloj, koji pokriva sve mišiće, uključujući i mišiće lica. Svi mišići lica su međusobno povezani ovom fascijom i čine SMAS sloj jedinstvenom celinom. SMAS je sloj tkiva koji pokriva, okružuje i vezuje dublja tkiva i gradi strukturu lica i vrata, uključujući čelo i obraze. SMAS takođe sadrži i deo površnih mišića, koji pokrivaju donji deo lica i vrat.
Površinski mišićni aponeurotični sistem (SMAS) se kod ljudi sastoji od tri sloja na licu. Sastoji se od mišićne („platisma“) i vlaknaste komponente, kao i kolagen vlakana unutar svoje, SMAS, teksture. Kao jedinstvena celina, SMAS ima jedinstvene, visoko elastične karakteristike, a znanje o SMAS anatomiji lica je ključno u svim tretmanima hirurškog i nehirurškog zatezanja lica („face lifting“).
Povlačenjem vektora u različitim pravcima, prateći SMAS muskulaturu lica, lice se deli na nekoliko oblasti (važno za estetsku hirurgiju i neinvazivni, ultrazvučni lifting lica): čeona oblast, oblast u predelu očiju, jagodična, nazolabijalna, vratna oblast.
Kod prvih znakova starenja, SMAS se takođe ponaša kao jedna celina, te se iz tog razloga na svim delovima lica primećuju bore. Kako starimo, javlja se gubitak elastičnosti u epidermu, kao i u velikom delu SMAS membrane. Ovaj gubitak najpre dovodi do povijanja obraza duž vilične kosti, stvarajući viseće obraze, što povećava izražajnost nazolabijalnih bora. Takođe se vrlo često javlja i podbradak.

ISTORIJA LIFTINGA LICA

Istorijat liftinga lica počinje od estetske hirurgije, prateći anatomiju i muskulaturu lica i oslanjajući se na SMAS sloj. Face-lifting se sastojao od podizanja kože, stavljanjem tretiranog dela „pod tenziju“, kako bi se smanjile bore, zatim resekcije kože, kako bi se ovo uopšte moglo postići, a zatim se resecira ivica kože. Vremenom se razvija niz plastičnih hirurških tehnika, koje se koriste u liftingu lica. Operacije danas obuhvataju različite dubine disekcije i varijacije u pristupima.
U želji da se koriste i neinvazivne i nehirurške metode liftinga lica, razvija se HIFU tehnologija, koja omogućava upravo to – prirodni face-lifting. Prethodne tehnike neinvazivnog liftinga lica su obuhvatala korišćenje: radiotalasa, radiofrekvenciju, dual-frekvenciju, multipolarnu radiofrekvenciju sa magnetnim impulsima i nakon toga ultrazvuk. Primena ultrazvuka se smatra najsavršenijom tehnikom liftinga lica koja je danas moguća i jedina je alternativa hirurškom liftingu lica sa dugoročnim efektima.
Ultrazvučni SMAS lifting sprečava znakove starenja, zatežući mišiće, uklanjajući masne naslage i skraćivanjem viška kože aktivacijom nove proizvodnje kolagena u svom korenu i granama – kolagena u svim svojim gradivnim i sastavnim delovima, na potpuno prirodan, neinvazivan način i bez neželjenih nuspojava.
Ultrazvučni SMAS lifting lica se radi u Kabinetu za aparatnu kozmetiku Vita Elos Novi Sad po najpovoljnijim cenama u regionu.

Zakažite svoj tretman Lifting lica u našem Kabinetu!
Vaš Vita Elos

ListOnama
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više