fbpx

Istorija razvoja i primene metodologije radio frekvencije u medicini i kozmetologiji

Uklanjanje akni
Oslobodite se neželjenih akni koristeći uslugu Uklanjanje akni Elos-om
14. novembar 2016.
Trajna epilacija
Uštedite trajnom epilacijom
27. novembar 2016.
Uklanjanje akni
Oslobodite se neželjenih akni koristeći uslugu Uklanjanje akni Elos-om
14. novembar 2016.
Trajna epilacija
Uštedite trajnom epilacijom
27. novembar 2016.
Prikaži sve

Istorija razvoja i primene metodologije radio frekvencije u medicini i kozmetologiji

Radiotalasni lifting

RF LIFTING (RADIOTALASNI LIFTING)

RF lifting (RF - radio-frekvencija) je postupak grejanje kože i potkožnog tkiva kroz koje, tom prilikom, prolazi visoka frekvencija struje ili je reč o uticaju visokih frekvencija električnog polja na kožu i potkožno tkivo u cilju dobijanja željenih kozmetičkih efekata.
Sinonimi, koji se često koriste u praksi za radiotalasni lifting (RF) su: lifting (podizanje), lipoliza, termolifting, radiotalasni lifting, thermolift, radiolifting, radiofrekventno podmlađivanje, radiotalasni lifting.

ISTORIJA RAZVOJA I PRIMENE METODOLOGIJE

Bezbednost struja visoke frekvencije na ljudsko telo (čak i pri visokim naponima) je eksperimentalno dokazao Nikola Tesla na sopstvenom primeru davne 1890. godine. Još tada je Tesla predložio da se termalni efekat ovih struja može koristiti u medicini. Praktična primene ove metode je u medicini zaživela 1908. godine, posebno u fizioterapiji, pod nazivom dijatermija (grčki dija - kroz i therme - toplota). Dijatermija podrazumeva duboko grejanje tkiva visokom frekvencijom i relativno visokom snagom naizmenične struje (do 3 ampera). U medicini, dijatermija se najčešće koristi za lečenje koštano-zglobne patologije i unutrašnjih organa. Zagrevanje kože i potkožne masti je „kolateralni“ efekat ove metode. Nadalje, primena radio frekventne struje nalazi svoje mesto 1926. godine u medicinskoj praksi u Nemačkoj, kada se kao metod lečenja koristi UHF terapiji (Ultrahigh - terapija frekvencijom, UHF).
U savremenoj medicini, metod radiotalasnog liftinga (patentovan naziv je „thermage“) je razvijen 2001. godine u američkoj firmi ThermoCool. U 2002. godini, „thermage“ (ili radiotalasni lifting)je odobren od strane FDA za upotrebu, i to u svrhu estetske nege za neinvazivan tretman bora lica i tela, gornjih i donjih kapaka, privremenog poboljšanja kože i tkiva sa celulitom i na taj način postao prvi postupak tehnologije RF-liftinga. Posle 2002. godine metod radiotalasnog liftinga je u kozmetici dobio široku primenu širom sveta i počeo da se koristi u kozmetičkim salonima i poliklinikama, kao alternativa hirurškom zatezanju kože.

NAČIN DELOVANJA RF LIFTINGA (RADIOTALASNOG LIFTINGA)

Postoje dva tipa uređaja koji se koriste za radiotalasni lifting, zasnovanih na različitim fizičkim principima.
Prva vrsta uređaja za radiotalasni lifting funkcioniše tako da utiče na zagrevanje tkiva usled prolaska električne struje kroz njih (radi na principu dijatermije). Specifičnost ovih uređaja su metalne elektrode, u kojima teče struja i oslobađa se toplota. Koža i potkožno masno tkivo su izloženi toplotnom uticaju, na prvom mestu. Ovaj princip se koristi u starim aparatima, kao što su ALUMA tehnologija.
Druga vrsta uređaja za radiotalasni lifting funkcioniše tako da utiče na zagrevanje tkiva stvarajući u njima elektromagnetno polje (na principu UHF). Elektrode takvih uređaja imaju dielektrični sloj. Sistemi ovog tipa se takođe nazivaju kapacitivni ili otporni. Uticaj visoke frekvencije električnog polja izaziva efekat „dipolnih makaza“: polarni molekuli, koji se nalaze u tkivu, menjajući svoju poziciju, menjaju svoju orijentaciju sa iste frekvencije, kao i samo polje. Pošto je temperatura supstance direktno proporcionalna prosečnoj kinetičkoj energiji kretanja molekula u njemu – tkivo se zagreva. Sličnim efektima se vrši zagrevanje i u mikrotalasnim uređajima. Ovaj princip rada uređaja za radiotalasni lifting se koristi u savremenim aparatima za radiotalasni lifting. Ovi uređaji, mada imaju različiti mehanizam delovanja, suštinski postižu isti efekat – zagrevanje tkiva.
Kada aparati zagreju kožu i kada se dostigne određena temperatura (oko 42 °C), otpočinje proces oštećenja molekula proteina i kolagenska vlakna, koja čine „skelet“ kože, počnu da se stvrdnjavaju i da se komprimiraju. Vizuelno, to se ogleda u zatezanju kože, odnosno smanjenju bora. Oštećeni kolagen aktivira proces sinteze novog kolagena, koji postepeno (u toku nekoliko meseci) zamenjuje uništen kolagen.
Kada se zagreje koža, deluje se i na potkožne masti, odnosno na vezivne opne masnih tkiva i same masne ćelije. Takođe, pod uticajem struje, elektromagnetnog polja i visoke temperature javlja se vazodilatacije tkiva, povećanje limfe, povećanje sinteze antitela i drugih procesa. Opisani efekti su kratkotrajni i nisu suštinski kada je reč o radiotalasnom liftingu.

BIPOLARNI SISTEMI ZA RADIOTALASNI LIFTING U VITA ELOS-u

U našem Kabinetu se koristi uređaj sa Bipolarnim sistemom za pružanje usluge Radiotalasni lifting, koji funkcioniše po principu stvaranja elektromagnetnog polja. Bipolarni RF-uređaji za lifting koriste dve elektrode, međusobno udaljene, ali u jednom manipulatoru. Ovo omogućava da se koristiti snaga i do deset puta manja nego što se koristi u monopolarnim sistemima za radiotalasni lifting. Relativno slabija struja, kao i uticaj kojem su podvrgnuti ograničeni delovi kože i potkožne masti, sugerišu korišćenje bipolarnih uređaja kao bezbednijih od multipolarnih i monopolarnih. Kod bipolarnih uređaja dubina izlaganja kože i potkožnog tkiva je manja u odnosu na monopolarne uređaje (to je približno polovina rastojanje između elektroda).
Naš aparat, u Vita Elos-u, sa bipolarnim sistemom radiotalasa i profesionalnim sistemom hlađenja, uz rad i iskustvo naših stručnjaka, dozvoljava postizanje optimalne temperature u kožnom tkivu tokom tretmana, bez prekoračenja vrlo tanke granice bezbednosti, čineći tako efekat radiotalasnog liftinga maksimalnim.

Vratite mladalački izgled svog lica, oslobodite se bora, oslobodite se celulita, zategnite opuštenu kožu kompletnog tela.
Zaboravite na godine i starenje uz Vaš Vita Elos!

ListOnama
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više