fbpx

Zašto treba zaboraviti odlazak u solarijum

Depigmentacija
Kako da se oslobodite neželjenih keratoza
2. avgust 2019.
Bez nazolabijalnih bora uz ultrazvučni SMAS lifting
7. avgust 2019.
Depigmentacija
Kako da se oslobodite neželjenih keratoza
2. avgust 2019.
Bez nazolabijalnih bora uz ultrazvučni SMAS lifting
7. avgust 2019.
Prikaži sve

Zašto treba zaboraviti odlazak u solarijum

Sunčanje

ŠTA JE SOLARIJUM I KAKO DELUJE

Solarijum je uređaj za zračenje ljudskog tela ultraljubičastim svetlom. Svrha njegovog korišćenja je estetska — postizanje preplanulog izgleda bez stvarnog izlaganja suncu.
Solarijum se sastoji od donje ploče za ležanje i gornje za zatvaranje tela uređaja. Na obe ploče nalaze se posebne UV-cevi ili UV-lampe. Uređaj je opremljen meračem vremena, kako ne bi došlo do predugog izlaganja zračenju. Cevi i lampe oponašaju sunčevu svetlost, te koža poprima tamniju boju. Kako bi došlo do ravnomernog potamnjivanja, korisnik povremeno menja položaj. Postoji više tipova solarijuma, koji se razlikuju prema snazi i tipu samom zračenju, što u principu zavisi od vrste UV-cevi koje čine osnovu uređaja.
Odlazak u solarijum i izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do promene DNK u koži - dolazi do poremećaja staničnog ciklusa, a i do ubrzanog starenja kože, povećava se rizik od dobijanja nekog od većeg broja tipova raka kože, te prema savetima dermatologa i kozmetičara stručnih za kožne probleme, treba izbegavati prekomerno korišćenje ovog uređaja, i to samo u punoletnom dobu.
Sunčanje u solarijumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto, upozorava Svetska zdravstvena organizacija. Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Čak je 19 zemalja zabranilo je maloletnicima odlazak u solarijum.

ISTINE I ZABLUDE U VEZI SOLARIJUMA

Odlazak u solarijum se najčešće primenjuje kako bi se pripremila koža za leto ili smanjili upalni procesi izazvani aknama ili kako bi se povećala proizvodnja vitamina D.
Istine i zablude u vezi solarijuma:
1. Solarijum je isto što i sunčanje.
Solarijum nije isto što i prirodno sunčanje. U solarijumu se koriste UV zraci visokog intenziteta koji izazivaju fotostarenje kože i stvaranje melanoma mnogo brže nego prirodno sunce.
2. U solarijumu se sintetizuje vitamin D.
Zabluda. Sinteza vitamina D se vrše usled delovanja UVB zraka. U solarijumu se koristi samo UVA zraci, što znači da se u solarijumu neće sintetizovati vitamin D kao kod prirodnog sunčanja. Samo izlaganje prirodnom suncu u toku od 15 min dnevno (uz korišćenje zaštitne kreme, koja ne utiče na sintezu D vitamina) i odgovarajuća ishrana (žumanci, kačkavalj, morska riba) će dati dovoljnu količinu vitamina D potrebnog organizmu.
3, Solarijum pomaže kod lečenja akni.
Zabluda. Za lečenje akni se koristi svetlosni zraci iz vidljivog dela spektra, a ne UVA zraci. Blagotvorno delovanje ultraljubičastog zračenja na zdravlje čoveka još uvek nije otkriveno. Lečenje akni se vrši na potpuno drugačiji način (korišćenjem posebnih uređaja - ELOS) i tretmana namenjenih specijalno u te svrhe.
4. U solarijumu može da se pripremi koža za leto da ne bi izgorela na prirodnom suncu.
Još jedna zabluda. Ten koji ćete dobiti u solarijumu daje samo ekvivalent SPF 2-4 u to vreme kada se minimalna zaštita kreće od SPF 15. Osim toga zbog stalnih fotopovreda od UVA zračenja u solarijumu koža gubi vlagu, elastičnost, stvaraju se pigmentisane promene, koža brže stari i na kraju, ono najrizičnije – razvija se melanoma (karcinom kože).

Iz navedenih razloga odlazak u solarijum treba zameniti prirodnim sunčanjem uz maksimalnu zaštitu, te na taj način sačuvati zdravlje i lepotu.
Vaš Vita Elos

 
ListOnama
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više