fbpx

Zaštita kože od sunca tokom letnjeg perioda

Edukacija, jedinstvena na ovom prostoru, u našem Kabinetu, za Ultrazvučni SMAS lifting tretman
28. avgust 2019.
Radiotalasni lifting
Radiotalasni lifting lica – lice bez bora
3. septembar 2019.
Edukacija, jedinstvena na ovom prostoru, u našem Kabinetu, za Ultrazvučni SMAS lifting tretman
28. avgust 2019.
Radiotalasni lifting
Radiotalasni lifting lica – lice bez bora
3. septembar 2019.
Prikaži sve

Zaštita kože od sunca tokom letnjeg perioda

NEGATIVNO DEJSTVO SUNCA NA KOŽU

Preterano izlaganje suncu negativno utiče na kožu i može dovesti do različitih promena, onih odmah vidljivih, do onih koji se postepeno razvijaju.
Negativno dejstvo sunca na kožu se ogleda u sledećem:
- preterano starenje kože (pojava bora u većem broju i znatno ranije u odnosu na godine)
- pojava pigmentnih promena (razne fleke, pege, mladeži),
- rast postojećih pigmentnih promena (dejstvo sunca može uvećati i umnožiti već prisutne promene na površini kože),
- alergija (sve češća reakcija kože na sunčeve zrake),
- opekotine (usled preterane izloženosti suncu),
- kancer kože (UV zračenje sunca je kancerogeno).

NAČINI DA SE ZAŠTITITE OD NEGATIVNOG DEJSTVA SUNCA NA KOŽU

Postoje niz saveta koji su odobreni i preporučuju se u cilju zaštite kože od negativnih promena koje se mogu javiti usled preteranog izlaganja suncu.
Najčešći saveti u vezi zaštite od negativnog dejstva sunca podrazumevaju sledeće:
1. Što više pokriti kožu odećom i tako sprečiti dejstvo sunca.
Kožu štitite odećom, što se posebno preporučuju osobama svetle puti i svetlih očiju. Nosite odeću koja prekriva kožu, kao što su: dugi rukavi, dugačke lagane pantalone, kapu i sunčane naočare koje filtriraju UVA i UVB zrake. Ne izlažite se suncu u periodu od 11 do 15 sati.
2. Koristite obavezno kremu za sunčanje tokom izlaganja suncu.
Nanesite kvalitetnu kremu za sunčanje što češće, naročito tokom perioda kada su sunčevi zraci najjači, pri čemu nije bitno da li je to sunčanje ili običan izlazak napolje tokom leta. Preporučuju se kreme za sunčanje (i kozmetiku) koje nose pečat „dermatološki testirane“, kako bi se osiguralo da su SPF i druge tvrdnje naznačene na kremi validne. Izbegavajte masne ili mirisne losione, koji mogu dodatno iritirati kožu. Ako plivate ili vežbate, budite sigurni da koristite vodootporni tip krema i ponovo ih nanesite posle kupanja.
3. Koristite što veći SPF – naša preporuka od 50+.
Faktor zaštite od sunca (SPF) je mera količine zaštite od ultraljubičastog B zračenja (UVB). SPF se ocenjuju na skali od 2-50 + na osnovu nivoa zaštite koji nude, a 50+ nudi najsnažniji oblik UVB zaštite. Korišćenjem SPF 50+ ste se osigurali da neće doći do neželjenog dejstva sunca na vašu kožu.
4. Adekvatan izbor kreme za sunčanje sa svim važnim oznakama kvaliteta.
Krema za sunčanje treba da ima etiketu sa sledećim elementima: faktor zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15 (naša preporuka 50 +) da bi se zaštitio od UVB, najmanje UVA zaštitu od četiri zvezdice, UVA zaštita može biti označena i slovima "UVA" u krugu, što ukazuje da ispunjava EU standard. Takođe je neophodno da proverite da kremi za sunčanje nije istekao rok trajanja.
5. Zaštitite i oči od sunca.
Bez odgovarajuće zaštite očiju može doći do određenih privremena na oku ili pojavu bolnih opekotina na površini oka. Pored ove drastične posledice, sunce je razlog preteranih, sitnih bora oko očiju, te pored zaštitne kreme obavezno nosite i naočare sa adekvatnom UV zaštitom.
6. Svi kozmetički tretmani se ne rade leti, te ih izbegavajte.
Neki kozmetički tretmani nikako nisu dozvoljeni u letnjem periodu, kao što su: depigmentacija laserom, tretmani ELOS-on i tretmani Plasma Pen-om (sem zatezanja gornjeg kapka Plasma Pen tehnologijom). Izlaganje ovim tretmanima bi negativno uticalo na pacijente i samo povećalo negativne posledice koje sunčevi zraci mogu imati na kožu (pojava fleka, neučinkovitost tretmana u željenom obliku), te se oni u Vita Elos-u ne rade u letnjim mesecima.

Zaštita od sunca na adekvatan način je jedan od vidova zaštite kože i očuvanja lepog i zdravog izgleda!
Vaš Vita Elos

 
ListOnama
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više