fbpx

Depigmentacija laserom

Laserski karbonski (ugljenikov) piling
Laserski karbonski (ugljenikov) piling
July 16, 2016
Uklanjanje tetovaža
Uklanjanje tetovaža
July 16, 2016

Depigmentacija laserom

O DEPIGMENTACIJI


Pigmentne promene na koži nastale usled genetskih, starosnih ili spoljnih faktora se uspešno tretiraju u Kabinetu za aparatnu kozmetiku Vita Elos. Opremljeni smo najsavremenijim laserom, kojim se obavlja metod uklanjanja pigmentiranih promena na svim delovima kože, kao i stručnim osobljem, koje ne samo da vrši tretman, već i lekarski pregled, procenu stanja kože (promene) i daje konsultacije u vezi najboljeg načina rešavanja vašeg problema.
Depigmentacija laserom u našem Kabinetu obuhvata sledeće: otklanjanje fleka, kapilara, papiloma, keratoza, kuperoza i hemangioma.
FLEKE
Pege i fleke najčešće se javljaju na koži zbog veće koncentracije pigmenta melanina na pojedinim mestima na koži koja nastaju usled dugotrajnog izlaganja suncu. Fleke se mogu javiti na nosu, čelu, obrazima, rukama, dekolteu i leđima, i to uglavnom kod osoba svetlije puti. Najčešći uzroci nepravilnog i neželjenog gomilanja pigmenta su UV zraci i toplotna delovanja, hormonski disbalans i upalni procesi. Fleke mogu biti jasno oivičene (tzv. fleke od sunca ) ili razlivene ( tzv. melasma). Razlivene fleke daju neujednačenu boju koži, a ten izgleda prošarano. Pored ovih uzroka, fleke se mogu javiti i kao posledica postinflamatorne hiperpigmentacije (nakupljanje pigmenta posledica ranijeg kožnog oboljenja: akne, ekcemi, lichen planus, itd.). Ukoliko ste primetili da vaše lice postaje neujednačene boje, najbolje je da se odmah javite stručnom licu u Vita Elos-u, kako bi se u ranoj fazi ove pojeve one otklonile sa najboljim efektima postupkom depigmentacije laserom.
KAPILARI
Prošireni kapilari su mali krvni sudovi, koji se kod nekih osoba prošire i stvaraju plavi i/ili crveni crtež (mrežu) na koži. U preko 90% slučajeva su samo estetski problem. Kapilari su učestali kod ženske populacije. Najčešće se javljaju na nogama i na licu, a uzroci su: nasledni faktor, hormonski poremećaji, gojaznost, pojačan unos alkohola u organizam, trudnoća, hormonski poremećaj, oštećenja kože i razni drugi. U našem Kabinetu se uspešno tretiraju sve vrste kapilara.
KUPEROZA
Prošireni kapilari, koji se javljaju na licu se nazivaju kuperoza. To su neestetske crvene žilice na licu. Crvenilo na licu koje dugo traje, vremenom se pojačava i prerasta u vidljive kapilare upućuje na promenu na koži – kuperozu (proširene kapilare lica). Problem je najviše izražen kod žena sa svetlom, osetljivom kožom. Pravi uzroci kuperoze još uvek nisu potpuno otkriveni, ali se smatra da je od najvećeg uticaja na pojavu kuperoze nasledni faktor. Kuperoza je uglavnom prisutna na obrazima, nosu, bradi i čelu, retko na vratu i dekolteu. Depigmentacija laserom je jedna od najboljih metoda koje rešavaju problem kuperoze.
KERATOZA
Keratoze na koži, fibromi i druge izrasline su veoma česte, ali je najčešće reč o bezazlenim promenama na koži. Broj i raspored keratoza (izraslina) po telu variraju od osobe do osobe. Keratoze su obično svetlo do tamno braon, pa čak i crne pločaste tvorevine na koži od nekoliko milimetra, pa do 2 i 3 cm, pojedinačne ili slivene jedna na drugu. One mogu biti seboroične i aktinične. Mogu se javiti kao pojedinačne na otvorenim regijama (stomak, leđa, pa i butine) i tada im je površina gruba i hrapava. Seboroična keratoza (zone gde se puno znoji) su najčešće tamnije boje, glatke i somataste površine i najčešće javljaju na grudnom košu i leđima, mada se viđaju i na kosmatom delu glave, licu, vratu, ređe i drugde na telu. Smatra se da keratoze na koži izazivaju sunčevi zraci, ali tačni uzroci još uvek nisu poznati. Češće se viđaju i brojnije su kod starijih osoba.
PAPILOMI
Papilomi ili „viseće bradavice“ su polipoidni izraštaji na koži izazvane humanim papiloma virusima. Mogu biti pojedinačne, ali su češće višestruke izrasline boje kože ili hiperpigmentovane, veličine najčešće nekoliko milimetra, često na tankoj peteljci (otuda i naziv viseće bradavice). Papilomi se najčešće se javljaju kao bradavice po vratu, u predelu pazuha, na gornjem delu trupa i očnim kapcima. Mogu biti pečurkastog ili kupastog oblika, veličine od 1 do 3 mm, boje normalne kože do tamno braon. Otklanjanje papiloma u Vita Elos-u se uspešno obavlja primenom lasera u postupku depigmentacije.
HEMANGIOM
Hemangiom je abnormalno gusta mreža krvnih žilica, koje se mogu pojaviti bilo gde na telu (najčešće na licu, vlasištu, grudima ili leđima). Veoma su neestetski, te se često iz tog razloga može javiti strah kod njihove pojave. Uzroci hemangioma još uvek nisu otkriveni, ali se uglavnom smatra da su nasledni. Najčešći su kod dece u prvim godinama života. Uspešno se otklanjaju u našem Kabinetu postupkom depigmentacije laserom.

KAKO FUNKCIONIŠE TRETMAN DEPIGMENTACIJE LASEROM?


Tretman depigmentacije laserom omogućava i do 95% uspešnosti uklanjanja promena na koži. Korišćenjem Nd:YAG lasera za depigmentaciju manjim ili većim brojem tretmana (zavisno od tipa promene) mogu se postići zavidni rezultati.
Suština rada Nd:YAG lasera je „prepoznavanje“ neželjenog pigmenta u koži i delovanje na njega, da bi ga uništio. Kako su sve promene na koži, bilo da je reč o flekama, papilomima, keratozama, kapilarima, kuperozama, hemangioma posledica promene pigmenta, laser može da ih „prepozna“ kao delove kože koji su druge boje u odnosu na okolno tkivo i uspešno uništi.
Princip rada Nd:YAG lasera se bazira na emitovanju laserskog impulsa koji se meri nanosekundama. Za to vreme laser razvija temperaturu i do nekoliko stotina stepeni celzijusa, a posebno razvijen sistem hlađenja u istom trenutku i hladi kožu. U većini slučajeva depigmentacije nije potrebna anestezija, ali ukoliko je prag bola klijenta niži, daje se lokalna anestezija. Zrak lasera ulazi u dermu, u sloj kože gde je akumuliran neželjeni pigment. Pod dejstvom lasera, pigment sakuplja svetlosnu energiju, te počinje da se uništava. Uništen pigment se izlučuje iz organizma prirodnim metaboličkim procesom, bez ikakvih posledica po klijenta.
Tretman depigmentacije Nd:YAG laserom traje od 10 do 30 minuta. Zavisno od vrste promene na koži, zavi i broj potrebnih tretmana. Za papilome potreban je 1 tretman, za hemangiom do 5 tretmana. Između pojedinačnih tretmana, najčešće je potrebno da prođe najmanje 4 do 6 nedelja.
Ono što je važno istaći je to da nakon obavljenog kompletnog broja tretmana depigmentacije, na koži ne ostaju tragovi prethodnih, neželjenih pojava, niti bilo kakvi ožiljci.
Nakon tretmana nekoliko dana treba se pridržavati sledećih pravila:
-nanošenje adekvatnih krema, koje omogućavaju brže perutanje i regenerisanje kože,
-stroga zabrana uklanjanja krastica sa tretiranog mesta,
-izbegavati pranje tretirane regije vrućom vodom,
-izbegavati izlaganje toploti (sauna, parno kupatilo),
-pranje tretirane regije bez upotrebe sunđera i sapuna,
-izbegavanje izlaganje Suncu,
-neophodna UV zaštita kože tokom naredna tri meseca,
-sledeći tretman se preporučuje tek kada se regeneriše koža u zoni tretmana.

PROMENE NA KOŽI KOJE SE TRETIRAJU


 • pauk vene,
 • kapilari na licu,
 • kapilari na nogama,
 • bradavice,
 • staračke pege,
 • fleke na koži.

EFEKTI DEPIGMENTACIJE LASEROM


 • ujednačena boja tena, nakon otklanjanja fleka,
 • nema neprijatnosti tokom oblačenja, češljanja usled prisustva bradavica i izraslina,
 • estetski efekat,
 • rešavanje problema neželjenih pigmentiranih pojava na koži u fazi nastanka,
 • umanjenje mogućnosti kretanja promena na koži u neželjenom pravcu,
 • prirodan izgled, bez znakova starenja.
gdpr-image
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao Vaše iskustvo. Koristeći ovaj sajt pristajete na našu politiku privatnosti Vaših podataka.
Čitaj više