fbpx

Uticaj sunca i na kožu i kako se zaštititi

Plasma Pen zatezanje kapaka – efekti
Nehirurško zatezanje kapaka – metode i tehnike koje se primenjuju u Vita Elos-u
5 априла, 2019
Uklanjanje akni
Uklanjanje akni – efikasan tretman Elos-om za rešavanje ovog problema u našem Kabinetu
9 априла, 2019
Prikaži sve

KAKO SUNCE DELUJE NA KOŽU

Kao naš najveći organ, koža ima dosta važnih funkcija, ali istovremeno je za nju karakteristično da je najviše izložena raznim spoljašnjim uticajima. Jedan od glavnih zadataka kože je da reguliše temperaturu i količinu tečnosti u organizmu, koža je takođe štit našeg tela od spoljašnjih elemenata - posebno sunca. Koža je često pokazatelj koliko dugo i često je neko izložen suncu. Ono što je takođe veoma važno je uspostavljanje ravnoteže između zaštite od sunca i dobijanja dovoljno vitamina D od sunčeve svetlosti.
Preterano izlaganje suncu negativno utiče na kožu i može dovesti do različitih promena, onih odmah vidljivih, do onih koji se postepeno razvijaju.
Negativno dejstvo sunca na kožu se ogleda u sledećem:
- preterano starenje kože (pojava bora u većem broju i znatno ranije u odnosu na godine)
- pojava pigmentnih promena (razne fleke, pege, mladeži),
- rast postojećih pigmentnih promena (dejstvo sunca može uvećati i umnožiti već prisutne promene na površini kože),
- alergija (sve češća reakcija kože na sunčeve zrake),
- opekotine (usled preterane izloženosti suncu),
- kancer kože (UV zračenje sunca je kancerogeno).

KAKO SE ZAŠTITITI OD NEGATIVNOG DEJSTVA SUNCA NA KOŽU

Postoje niz saveta koji su odobreni i preporučuju se od raznih stručnjaka, počev od dermatologa pa sve do kozmetičara na koji način zaštititi kožu od negativnih promena koje se mogu javiti usled preteranog izlaganja suncu.
Ono što se predlaže i čega treba da se redovno pridržavate je:
1. Prikriti kožu odećom.
Štitite kožu odećom, posebno ako ste svetle puti i svetlih očiju. Nosite odeću koja prekriva kožu - dugi rukavi, dugačke lagane pantalone, kapu i sunčane naočare koje filtriraju UVA i UVB zrake. Provedite vreme u hladu između 11 i 15 sati.
2. Koristite kremu za sunčanje.
Nanesite kvalitetnu kremu za sunčanje što češće, naročito tokom perioda kada su sunčevi zraci najjači. Preporučuju se kreme za sunčanje (i kozmetiku) koje nose pečat Američke akademije za dermatologiju kako bi se osiguralo da su SPF i druge tvrdnje naznačene na kremi validne. Izbegavajte masne ili mirisne losione, koji takođe mogu iritirati kožu. Ako plivate ili vežbate, budite sigurni da koristite vodootporni tip krema i ponovo ih nanesite posle kupanja.
3. Koristite pravi SPF od 50 +.
Faktor zaštite od sunca (SPF) je mera količine zaštite od ultraljubičastog B zračenja (UVB). SPF se ocenjuju na skali od 2-50 + na osnovu nivoa zaštite koji nude, a 50+ nudi najsnažniji oblik UVB zaštite.
4. Pravi izbor kreme za sunčanje.
Kada kupujete kremu za sunčanje, etiketa treba da ima: faktor zaštite od sunca (SPF) od najmanje 15 (naša preporuka 50 +) da bi se zaštitio od UVB, najmanje UVA zaštitu od četiri zvezdice, UVA zaštita može biti označena i slovima "UVA" u krugu, što ukazuje da ispunjava EU standard, uverite se da kremi za sunčanje nije prošao rok trajanja.
5. Zaštitite oči na suncu.
Dan na suncu bez odgovarajuće zaštite očiju može prouzrokovati privremenu, ali bolnu opekotinu na površini oka. Pored ove drastične posledice, sunce je razlog preteranih bora oko očiju, te pored zaštitne kreme obavezno nosite i naočare sa adekvatnom UV zaštitom.
6. Ne radite sve kozmetičke tretmane leti.
Možda mnogi kozmetički saloni ne poštuju određena pravila, ali neki tretmani nikako nisu dozvoljeni u letnjem periodu, kao što su: depigmentacija laserom, tretmani ELOS-on, tretmani Plasma Pen-om (sem zatezanja gornjeg kapka Plasma Pen tehnologijom). Izlaganje ovim tretmanima bi samo povećalo negativne posledice koje sunčevi zraci mogu imati na kožu, te se oni u Vita Elos-u ne rade u letnjim mesecima.

Zaštitite i sačuvajte kožu od preteranog izlaganja suncu i sačuvajte njen lep i zdrav izgled!
Vaš Vita Elos