Trajna epilacija ELOS-om

Trajna epilacija 808 Diod laserom
Trajna epilacija 808 Diod laserom
jul 16, 2016
Trajna šminka obrva (senčenje)
Trajna šminka obrva (senčenje -„puder obrve“)
jul 16, 2016

Trajna epilacija ELOS-om

ŠTA JE TRAJNA EPILACIJA ELOS-om?


Trajna epilacija predstavlja najsavremeniji način uklanjanja neželjenih dlaka sa određenih područja tela. Danas je trajna epilacija prihvaćena kao proverena i sigurna metoda u dermatološkoj praksi i široko se primenjuje sa veoma dobrim rezultatima.
Trajna epilacija ELOS-om (E-light) je tretman uklanjanja neželjenih dlačica pomoću tehnologije koja objedinjuje dva energetska postupka: IPL (optička energija) + RF (radiofrekventna energija). ELOS je sinergija, što znači da se istovremeno i zajedno koriste dve energije: svetlosna (IPL) i radiotalasna. Sinergetski postupak omogućava da se trajna epilacija radi tako da svetlo prolazi kroz dlaku, dok radiotalasi provede energiju dublje i pomažu da se folikula dlake ugreje jače. Ono što je karakteristično za trajnu epilaciju ELOS-om je da je efekat koji se postiže manji u odnosu na trajnu epilaciju 808 Diod laserom, što ovaj postupak stavlja na drugo mesto po efikasnosti. Prednost trajne epilacije ELOS-om u odnosu na trajnu epilaciju 808 Diod laserom je ta što je postupak manje bolan i čak pozitivno utiče na samo kožno tkivo, stimulišući kolagen, kao glavno vezivno tkivo u strukturi kože.
Trajna epilacija ELOS-om uspešno uklanjanja čak i svetle dlačica, ali je nemoguće ukloniti dlačice bez pigmenta tj. sede dlake (usled nedostatka pigmenta, sam postupak nije moguće izvesti zbog načina funkcionisanja trajne epilacije).
Kontraindikacije:
- trudnoća,
- oslabljen imuni sistem zbog virusne ili bakterijske infekcije,
- onkološke bolesti kože,
- prisustvo metalnog ili kohlearnog implanta u telu,
- poremećaj zgrušavanja krvi, upotreba lekova koji snižavaju zgrušavanje krvi,
- hormonska terapija koju treba realizovati u naredna tri meseca ili primanje lekova iz grupe tetraciklina,
- hronične bolesti: sistemski lupus, epilepsija, dijabetes,
- oštećenje kože zbog jonizujućeg zračenja,
- hormonska terapija koju treba realizovati u naredna tri meseca ili primanje lekova iz grupe tetraciklina,
- povišena telesna temperatura
- duboki hemijski piling u poslednja 3 meseca,
- mentalna nestabilnost ili nerealna očekivanja.
Za trajnu epilaciju je potrebna dužina dlake je 1-2 mm. Obično je potrebno oko 6-8 tretmana sa razmakom od mesec dana. Broj tretmana zavisi od boje, debljine, perioda rasta i procenata dlaka u aktivnoj fazi rasta u regije tretmana. Najbolji rezultati se postižu kod osoba koje imaju tamne, jake dlake i svetlu kožu, hormonski balans i pozitivan genski status.
Trajna epilacija ELOS-om je neinvazivna metoda trajnog uklanjanja neželjenih malja i kod muškaraca i kod žena podjednako, gde se uspeh u trajnoj epilaciji najčešće kreće od 90% – 95%. Važno je istaći da postoje i određeni klijenti koji su “non-respond”, te je u svetu uveden nov termin “permanent hair reduction” – trajno i značajno smanjenje broja dlaka u aktivnoj fazi rasta.

PRIPREMA ZA TRETMAN TRAJNE EPILACIJE ELOS-om

Prethodne depilacije
Pre otpočinjanja procesa uklanjanja dlaka laserskom trajnom epilacijom, veoma je važno da se dlaka ne čupa pincetom ili voskom u periodu od 4 nedelje, jer se na taj način dlake dovode u različite faze rasta, što samo povećava broj laserskih epilacija.
Izlaganje suncu
Regija koja se tretira laserom u cilju trajnog otklanjanja dlaka ne sme biti osunčana. Laserska epilacija se može raditi 4 nedelje nakon poslednjeg izlaganja suncu.
Konsultacija sa lekarom u Vita Elos-u
Specijalno obučeno lice u našem Kabinetu će obaviti pregled i konsultacije, te uputiti u sam proces trajne epilacije i efekte koje možete očekivati. Neophodno je da tokom razgovora kažete koje hronične bolesti imate i koje lekove trenutno koristite, jer izvesni lekovi spadaju u grupu fotosenzitivnih lekova, te je neophodno uskladiti moment laserske epilacije i njihove primene.

KAKO FUNKCIONIŠE TRETMAN?


Tretman se odvija u fazama i zahteva ponavljanja nakon određenog vremenskog perioda, kako bi se postigli željeni rezultati.
Prosečno se u fazi rasta (anagen faza) nalazi od 70-90% dlaka (istovremeno), u fazi regresije (katagena faza) 1%, a u fazi odmora, tj. ispadanja (telogena faza) 10-30% dlaka. S obzirom da ELOS može trajno uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti u periodu od 1,5 - 3 meseca, kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo dođe u fazu rasta. Nakon svakog pojedinačnog tretmana sledi "miran" period od oko 1 – 3 nedelje (individualno). Posle „mirnog“ perioda sledi period u kojem počinju da rastu proređene dlačice(one koje nisu bile u aktivnoj fazi rasta kada je rađen prvi tretman). Kako bi se obuhvatile sve faze rasta dlake i uspešno tretirale, obično je potrebno ukupno 6 do 8 tretmana (prosek). Za vreme tretmana trajne epilacije ELOS-om se oseća blago peckanje na regijama tela koji su osetljiviji na bol i gde je veća gustina folikula dlaka. Većina pacijenata veoma dobro podnosi ovu metodu. Ukupan broj tretmana trajne epilacije zavisi od pigmenta dlake, njihove gustine i jačine, i hormonskog statusa klijenta.
Jedan tretman omogućava da se izgubi 20-30% dlačica. Metod trajne epilacije ELOS-om je pogodan za uklanjanje dlaka sa gotovo svih delovi tela – nije dozvoljeno tretirati predeo oko samih očiju.
Tokom trajne epilacije cilj je pigment koga ima najviše u dlaci. ELOS-om se deluje optičkom energijom i radiofrekventnom energijom, te se istovremeno, dok svetlost (optička energija) prolazi kroz dlaku vrši i provođenje energije dublje (zahvaljujući radiotalasnoj energiji), čime se folikula dlake zagreva jače. Ovaj metod dovodi do toga da se dlaka rasprsne od topline i na taj način ošteti svoj koren. Iz tretmana u tretman ovo oštećenje dlake postaje sve veće, a dlaka koja se pojavljuje nakon epilacije postaje sve tanja i svetlija. Sa oštećenjem korena dlake značajno se usporava i njen rast. Kako ELOS ne prepoznaje ostale strukture dlake (osim dela sa pigmentom) i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja, nije moguće tretirati dlake koja nemaju pigmenta.
Posle određenog perioda nakon tretmana trajne epilacije, u zavisnosti od tretirane regije, dolazi do pojave novih malja (nova faza rasta dlake), te je tada potrebno ponoviti tretman sve dok se ne obuhvate (tretiraju) dlake na željenom području tokom svih faza rasta.

KOJI DELOVI TELA SE MOGU TRETIRATI?


  • svi delovi lica i tela koji su pokriveni dlakama,
  • svi delovi prekriveni dlačicama (lice i telo) i kod žena i kod muškaraca,
  • nausnice, brade, regije pazuha, ruku, stomaka, leđa, prepone, regije nogu.

EFEKTI TRAJNE EPILACIJE ELOS-om


  • značajno smanjenje broja terminalnih (jakih, crnih) dlaka posle tretmana,
  • posle svakog tretmana, postiže se trajni gubitak 15– 20% dlaka sa tretiranog područja,
  • nakon manjeg broja tretmana željene regije se postiže kompletno uklanjanje dlačica
    na tretiranom mestu.