fbpx

Faze rasta dlake i njihov uticaj na tretman Laserska trajna epilacija

Kolagen
Promene funkcije kolagena tokom vremena
mart 6, 2019
VITA ELOS
Kada je idealno vreme za početak tretmana u Vita Elos-u
mart 11, 2019
Prikaži sve

FAZE RASTA DLAKE

Dlake su nitaste izrasline, građene od belančevina keratina, koje postoje samo kod sisara. One izlaze iz epiderma, iako izrastaju iz folikule, koji su smešteni dublje u srednjem sloju kože - u dermisu.
Kod dlake se mogu razlikovati 3 faze rasta:
1. Anagena – faza aktivnog rasta korena dlake u folikulu,
2. Katagena – prelazna faza.
3. Telogena – faza mirovanja (spavanja) i u ovoj fazi dlaka može ispasti sama ili biti istisnuta novom, nakon čega se pojavljuje nova dlaka u istom folikulu i otpočinje ponovo prva faza, faza rasta – anagena faza.
Zavisno od toga na kom delu tela su dlake, razlikuje se i procenat dlaka po fazama. Tako je u svakom trenutku 80-90% dlaka je u anagenoj fazi, 1-2% je u katagenu i 10-20% je u telogenu za dlake na licu i dlake kose, dok je za dlake tela karakteristično da je taj odnos sledeći: u fazi rasta 20-30 %, a u fazi talogena 70 %.
Razlikuju se dve vrste dlaka:
- vellus (tanka, nežna, kratka i svetla dlaka sa manje pigmenta) i
- terminal (dlake koje čine kosu, obrve i trepavice, najčešće sa više tamnog pigmenta).

LASERSKA TRAJNA EPILACIJA I FAZE RASTA DLAKA

Tretmani Laserska trajna epilacija pomažu da se oslobodite uraslih dlaka i rešavaju estetski i/ili psihološki problem uzrokovan usled pojačane maljavosti kod oba pola. Kabinet za aparatu kozmetiku Vita Elos Vam nudi uslugu Laserska trajna epilacija 808 Diod laserom.
Tretman Laserska trajna epilacija se obavlja tokom faze rasta dlake (anagena faza), jer je tada najbolje delovanje lasera.
Za tretman Laserska trajna epilacija je potrebno da je dužina dlake između 1-2 mm. Laserska trajna epilacija na istoj regiji se ponavlja više puta u određenim razmacima, zbog različitih faza rasta dlake. Obično je potrebno oko 6 do 10 tretmana Laserska trajna epilacija sa razmakom od mesec dana (nekada i nešto duže, individualno je). Broj tretmana Laserska trajna epilacija zavisi od boje, debljine, perioda rasta i procenata dlaka u aktivnoj fazi rasta u regiji tretmana.
Najbolji rezultati tretmana Laserska trajna epilacija se postižu kod osoba koje imaju:
- tamne, jake dlake i svetlu kožu,
- hormonski balans i
- pozitivan genski status.
Laserska trajna epilacija ne može ukloniti sede dlake – dlake bez pigmenta zbog načina rada 808 Diod lasera – princip rada lasera se bazira na prepoznavanju pigmenta dlake i uništavanju dlake u korenu laserskim snopom u fazi rasta dlake.

Pomogli smo mnogima da se oslobode neželjenih dlačica, dozvolite da pomognemo i Vama!
Vaš Vita Elos